Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού απλά οι ροές είναι μικρότερες

Σημεία από τη συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Παυσανία Παπαγεωργίου, στο OpenTV (27/10/24)

«Η κυβέρνηση αφήνει τα προβλήματα μέχρι τέλους και μετά τρέχει πίσω από τον ίδιο της τον εαυτό»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Παυσανίας Παπαγεωργίου, μιλώντας στην εκπομπή «Tώρα Μαζί» του Οpen, με τους δημοσιογράφους Σπύρο Χαριτάτο και Χρύσα Φώσκολου, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

Με αφορμή δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Μ. Σαλμά στον ίδιο σταθμό νωρίτερα

Π. Παπαγεωργίου: Εγώ δεν υπεισέρχομαι στα εσωτερικά ούτε των πρώην βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ούτε των νυν. Από κει και πέρα, αυτά τα οποία λέει, ένα μέρος τους, δεν ξέρω κατά πόσο θέλει να τα προχωρήσει και να πιέσει, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ως θέματα. Εμείς έχουμε καταδείξει επανειλημμένως και τα ζητήματα τα οποία φέρνει αυτή τη στιγμή η εσωτερική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, και του κ. Κακλαμάνη σε σχέση με την ενέργεια, και τα ζητήματα για το ΕΣΥ που ακόμα δεν έχουν έρθει, αλλά δεν θα μείνουμε εκεί. Θα συνεχίσουμε το έργο μας και τις ερωτήσεις – επερωτήσεις και το κοινοβουλευτικό έργο όπως το έχουμε ξεκινήσει.

Για την Νovartis

Π. Παπαγεωργίου: Πράγματι υπάρχει μια νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. Έχει φέρει μία διάταξη για το άρθρο 218, επάνω σε ένα νόμο ο οποίος ισχύει από το 2001, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν – αναφέρω και τη δίκη της 17 Νοέμβρη ενδεικτικά – και έχει από βουλευτές της παρούσας κυβέρνησης σε προηγούμενη κυβέρνηση του 2014 αυστηροποιηθεί και βλέπουμε ότι από την αυστηροποίηση που έγινε το 2014 προχώρησε τον Μάιο 2024 σε μία διάταξη η οποία βοηθάει πράγματι στο να γίνει αυτό όπως εξελίχθηκε.

Εκεί μπαίνουν ερωτήματα και εκεί θα προτιμούσα να μην ακούω από την κυβέρνηση πανηγυρικούς για μία νομοθετική παρέμβαση. Μία τροπολογία η οποία έγινε μόλις πριν από λίγους μήνες και με έναν συγκεκριμένο σκοπό. Ο νομοθέτης πρέπει να βλέπει γενικότερα αυτά τα οποία θα ακολουθήσουν και μετά από τη συγκεκριμένη δίκη. Αυτό ήταν και η κριτική. Τώρα, αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχει γίνει πολλή συζήτηση και για το τι έχει πει ο πρώην πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε αυτό που έχει ήδη πει και δημόσια: ότι αν είχε γίνει μία προανακριτική επιτροπή εκείνη τη στιγμή, πολλοί θα βρισκόντουσαν σε δεινότερη θέση γιατί θα είχαν πάει με πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες στη δικαιοσύνη και κάποιοι άλλοι θα βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς που βρίσκονται ίσως και σήμερα, αθωωμένοι. Άρα σίγουρα υπάρχει μία κριτική σε εμάς. Είναι όμως αυτοκριτική. Την έχουμε πει ήδη. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει τα πράγματα και πιο σωστά επικοινωνιακά, αλλά και ως προς την έρευνα, με μία προανακριτική τότε. Τώρα βαδίζουμε επάνω σε μία νομοθεσία και το πώς θα ισχύει και την επόμενη μέρα.

«Η κυβέρνηση αφήνει τα προβλήματα μέχρι τέλους και μετά τρέχει πίσω από τον ίδιο της τον εαυτό» – Απάντηση στον καλεσμένο στην ίδια εκπομπή υφυπ. Εσωτερικών, Β. Σπανάκη:

Π. Παπαγεωργίου: Η παρούσα κυβέρνηση, δεν είναι μια κυβέρνηση η οποία εκλέχτηκε χθες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποια από τα προβλήματα που προσπαθεί να λύσει είναι προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ίδια. Δεν μπορεί από τη μια μεριά να μιλάει για α-κομματικοποιημένο καθεστώς και ειδικά στο ΑΣΕΠ – το οποίο θεωρείται ότι ούτως ή άλλως εξυπηρετούσε από τη γέννησή του μέχρι σήμερα αυτό το συγκεκριμένο σκοπό -, ούτε να επιταχύνει διαδικασίες όταν η ίδια έχει καθυστερήσει επί μια ολόκληρη περίοδο διακυβέρνησης, έχει μπει στη δεύτερη και πάλι δεν έχει ολοκληρώσει αυτά τα οποία χρειάζεται. Τι κάνει; Τρέχει πίσω από τον εαυτό της για να προλάβει γεγονότα τα οποία είναι καταστροφικά για το δημόσιο, όχι όμως με λύσεις οι οποίες θα είναι πάγιες για τη διόρθωση των αναγκών και την κάλυψή τους.

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί, για παράδειγμα, στο Υπουργείο Παιδείας στο οποίο αναφερθήκατε, ξέρετε πώς λειτουργούμε, ξέρετε από πού έρχονται τα χρήματα, ξέρετε ότι είναι ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία στην πραγματικότητα με πολύ μεγάλη τακτική το ελληνικό κράτος καταφέρνει και χρησιμοποιεί για να παίρνει αναπληρωτές. Ξέρετε ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες και πού φτάνει η κυβέρνηση; Να μειώνει τις τάξεις και τα τμήματα, γιατί δεν έχει αντίστοιχους δασκάλους για να καλύψει, να δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, περισσότεροι των 2 μέσα σε ένα τμήμα, και να γίνεται μια χαοτική κατάσταση. Άρα είναι ένα πυροσβεστικό μέτρο εκεί που έχει πιάσει μια τεράστια πυρκαγιά. Και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση, αυτό που έκανε στην Πολιτική Προστασία, να αφήνει τη φωτιά να φτάνει στη θάλασσα για να σβήσει, το κάνει και στη νομοθετική της τακτική. Αφήνει το πρόβλημα μέχρι τέλους και μετά τρέχει πίσω από τον ίδιο της τον εαυτό μήπως προλάβει και διασώσει κάτι. Αυτό θα ήθελα να δείτε κ. Σπανάκη, δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντίλογο επάνω σε ένα μόνο νομοσχέδιο, αλλά σε μια γενική πολιτική.

Για το Μεταναστευτικό

Π. Παπαγεωργίου: Το ότι υπάρχει διαφορά στα νούμερα από την περίοδο που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία μέχρι τώρα, δεν σημαίνει ότι πρέπει οι πολιτικές να είναι τέτοιες απλώς για να υποδεχτούν τους νέους αριθμούς και τις νέες εισροές. Γιατί πλέον οι εισροές δεν ήταν τέτοιες, γι’ αυτό παρουσιάζονται οι διαφορές στα νούμερα. Δεν είναι καλύτερη διαχείριση, ήταν μικρότερες οι εισροές καθ’ όλο το διάστημα.

Οι αυξανόμενες εισροές θα αυξήσουν και αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Τι γίνεται τώρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; Δεν γίνεται κάτι το οποίο σίγουρα θα το αντιμετωπίσει. Αυτό όμως που φαίνεται, από τις συναντήσεις τουλάχιστον του πρωθυπουργού, σε επίπεδο κορυφής, και τις δηλώσεις που έκανε από τις Βρυξέλλες, είναι ότι δεν βλέπει αρνητικά ζητήματα και τρόπους λύσης που ακολουθούν άλλες χώρες, όπως αυτή της Ιταλίας, μας φέρνει σε πολύ μεγάλη και δύσκολη θέση σε σχέση με το αν είναι έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχτεί και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή όχι.

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι στη Ρόδο υπάρχουν 600 πρόσφυγες στο δρόμο και δεν έχει λυθεί το πρόβλημα.

Π. Παπαγεωργίου: Γιατί δεν έχει ασχοληθεί κανένας. Οπότε ερχόμαστε πάλι εκεί που ήμασταν και πριν: στο ότι η κυβέρνηση αφήνει τα προβλήματα να συσσωρεύονται όσο ασχολείται με άλλα ζητήματα και όταν πλέον εμφανίζονται δεν υπάρχει κάτι το οποίο να είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Και λύσεις Ιταλίας δεν μπορούν να εφαρμοστούν, ούτε στην Ιταλία ούτε στην Ελλάδα.

ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί