Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο μιας σουδανής πριγκίπισσας που ενταφιάστηκε στην Αίγυπτο πριν από 2.500 χρόνια

Νέα έκθεση δείχνει πώς το μουσείο του Περθ εντόπισε την καταγωγή της μούμιας Ta-Kr-Hb στο Βασίλειο του Κους - το σύγχρονο Σουδάν.

Μια αρχαία αιγυπτιακή σαρκοφάγος ήταν ένα πολύτιμο αντικείμενο στο Μουσείο του Περθ από τότε που δωρήθηκε στη συλλογή της Σκωτίας το 1936. Τώρα το πρόσωπο της γυναίκας που μουμιοποιήθηκε και θάφτηκε μέσα σε αυτήν πριν από περίπου 2.500 χρόνια έχει ζωντανέψει σε μια δραματική ψηφιακή ανακατασκευή.

Οι επιμελητές και ο ειδικός που την αναδημιούργησαν πιστεύουν ότι ήταν μια μαύρη γυναίκα από το βασίλειο του Κους, μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στον αρχαίο κόσμο, που ανέλαβε τον έλεγχο της Άνω Αιγύπτου και της οποίας τα εδάφη περιλάμβαναν το σύγχρονο Σουδάν. Το ανακατασκευασμένο κεφάλι και η σαρκοφάγος της θα παρουσιαστούν στην επερχόμενη έκθεση του μουσείου, Waters Rising, που θα εγκαινιαστεί στις 8 Νοεμβρίου.

Ο Δρ Chris Rynn, ένας ανθρωπολόγος και ιατροδικαστής, συνειδητοποίησε ότι η γυναίκα μέσα στη σαρκοφάγο είχε σχήμα κρανίου που δεν ήταν κλασικά αρχαίο αιγυπτιακό. Είπε στον Observer : «Το σχήμα του κρανίου δεν μοιάζει με κανέναν από τους αρχαίους Αιγύπτιους που έχω δει πριν. Τα αιγυπτιακά κρανία έχουν συνήθως στενά μακριά κρανία, πιο εμφανείς στενές μύτες και μακρύτερα πρόσωπα.
Ο Rynn πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό η γυναίκα να ήταν μαύρη και ότι αυτή η θεωρία ταιριάζει με την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής.

Τα ιερογλυφικά στη σαρκοφάγο της γυναίκας δείχνουν ότι το άτομο που ήταν θαμμένο σε αυτήν ονομαζόταν «Ta-Kr-Hb» ή «Takerheb». Πιστεύεται ότι ήταν ιέρεια ή πριγκίπισσα που πέθανε στα τριάντα της και είχε υποστεί βαριά τερηδόνα. Θεωρείται ότι έζησε κατά την 25η-26η δυναστεία (περ. 760-525π.Χ.).

Ο Δρ Mark Hall, υπεύθυνος συλλογών του μουσείου, είπε: «Αυτό που γνωρίζουμε τώρα από την ανακατασκευή του προσώπου του Chris είναι ότι η γυναίκα είναι Kushite. Είναι από το βασίλειο του Κους, το οποίο ήταν γειτονικό της Αρχαίας Αιγύπτου στο Σουδάν .

«Σε αυτή τη συγκεκριμένη εποχή, πριν από 2.500 χρόνια, τότε ήταν που η αυτοκρατορία των Κουσιτών κατέκτησε την Αίγυπτο».

Το Βασίλειο του Κους ή Κουσιτικό Βασίλειο ή Κους ή ιστορικά Βασίλειο των Αιθιόπων, ήταν ένα αρχαίο βασίλειο στη Νουβία, στη σουδανική και νότια αιγυπτιακή Κοιλάδα του Νείλου.

Ο Rynn συνεργάζεται κυρίως με τη διεθνή αστυνομία, βοηθώντας στην αναγνώριση πτωμάτων, δημιουργώντας μια ομοιότητα από ένα κρανίο, ώστε οι φίλοι και η οικογένεια να μπορούν να αναγνωρίσουν τα άτομα. Είπε: «Το πρόσωπο στη σαρκοφάγο είναι τελείως διαφορετικό – ένα μακρύ πρόσωπο με μια μακρόστενη μύτη. Κοίταξα πόσο ασυνήθιστο είναι ότι η σαρκοφάγος δεν έμοιαζε με τον κάτοικό της. Ήταν αρκετά συνηθισμένο. Αλλά, στο εσωτερικό του καπακιού, υπάρχει μια ζωγραφιά μιας γυναίκας με πολύ πιο σκούρο δέρμα».

Στην απεικόνιση του Rynn, η γυναίκα είναι φαλακρή. Είπε: «Όλες οι ιέρειες και οι ιερείς είχαν ξυρισμένο το σώμα τους επειδή ταρίχευαν πτώματα. Ήταν και τελετουργικό και θέμα υγιεινής. Αν ήταν πριγκίπισσα, πιθανότατα θα είχε ξυρίσει και το κεφάλι της, αλλά μπορεί να φορούσε τελετουργική περούκα».

Οι εικόνες στη σαρκοφάγο περιλαμβάνουν τη θεά Maat, της οποίας ο ρόλος στον κάτω κόσμο ήταν να ζυγίζει μια εισερχόμενη ψυχή με ένα φτερό.

Ο João Philippe Reid, διευθυντής εκθέσεων του μουσείου, δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει πολύ να εξερευνήσουμε κρυφές ιστορίες και περιθωριοποιημένες ιστορίες, κοιτάζοντας μέρη όπου οι συλλογές μουσείων δεν αντιπροσωπεύουν τις προοπτικές και τις εμπειρίες των κοινωνιών σήμερα και στο παρελθόν. Το να βλέπεις ένα σουδανέζικο πρόσωπο να εμφανίζεται είναι πραγματικά συναρπαστικό. Αυτές οι ιστορίες κρύβονται σε κοινή θέα».

Η σαρκοφάγος πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και πουλήθηκε από ένα μουσείο στο Κάιρο σε έναν επιχειρηματία και αξιωματούχο της Alloa. Πιστεύεται ότι αναδύθηκε από το Akhmim, μια τακτική στάση στο Νείλο για τους ταξιδιώτες του 19ου αιώνα. Η σαρκοφάγος ήρθε στην Αλόα το 1892 περίπου και στη συνέχεια δωρήθηκε στο Περθ.

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει την Πέτρα του Πεπρωμένου , γνωστή και ως Stone of Scone, που χρησιμοποιήθηκε για να στέψουν βασιλιάδες και βασίλισσες του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί