Ταφικό συγκρότημα 2.300 ετών βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων

Ένας Punic τάφος 2.300 ετών ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων κοντά στο νοσοκομείο Mater Dei στη Msida της Μάλτας.

Ο πρώτος πολιτισμός που αναπτύχθηκε εντός της σφαίρας επιρροής της πόλης αναφέρεται ως «Punic» (μια μορφή της λέξης «Φοινικικός») ή Καρχηδονιακός.

Η αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης τάφρων κοντά στο νοσοκομείο Mater Dei ενώ προετοιμάζεται ο χώρος για την εγκατάσταση νέας γραμμής πόσιμου νερού.

Η Εποπτεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς (SCH) επιβλέπει τον χώρο από την έναρξη του έργου, διασφαλίζοντας την προστασία και τη μελέτη τυχόν πιθανών ανακαλύψεων κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπτυξης.

Μια ανασκαφή αποκάλυψε έναν θάλαμο λαξευμένο από συμπαγή φυσικό βράχο. Μετά από πρόσθετη εξέταση από τους επιτόπιους αρχαιολογικούς επιθεωρητές του SCH, διαπιστώθηκε ότι ο θάλαμος ήταν στοιχείο μεγαλύτερου ταφικού συγκροτήματος.

Η ανακάλυψη αποτελείται από τρεις ταφικούς θαλάμους, ο καθένας από τους οποίους προσεγγίζεται μέσω ενός κεντρικού άξονα, χαρακτηριστικό των Punic και των ρωμαϊκών τάφων . Πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πολλαπλές ταφές κατά την Πουνική ή Καρχηδονιακή και Ρωμαϊκή περίοδο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η είσοδος σε κάθε θάλαμο ήταν σφραγισμένη με αυθεντικές πλάκες και το περιεχόμενο μέσα περιελάμβανε ανθρώπινα λείψανα και ταφικά αντικείμενα.

Οι ταφικοί θάλαμοι ανασκάφηκαν σχολαστικά για δύο εβδομάδες από μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων και οστεολόγων του SCH. Τα ανθρώπινα λείψανα ήταν κατά κύριο λόγο ταφές, με ορισμένα αποτεφρωμένα λείψανα να αποθηκεύονται σε τεφροδόχους. Το γεγονός ότι πολλά από τα οστά ήταν τοποθετημένα με μεθοδικό τρόπο εγείρει την πιθανότητα ότι προηγούμενα λείψανα μεταφέρθηκαν για να δημιουργηθεί χώρος για μεταγενέστερες ταφές. Υπήρχαν πολλές ταφές σε κάθε θάλαμο, με τουλάχιστον έξι στους θαλάμους 2 και 3 και τουλάχιστον δύο στον θάλαμο 1. Ανακαλύφθηκε επίσης μια μικρή συλλογή από ταφικά αντικείμενα και τεφροδόχους αποτέφρωσης, προσφέροντας σημαντικές νέες πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα της εποχής.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων, εργάζεται επί τόπου για την ανασκαφή, τεκμηρίωση και ερμηνεία των υπολειμμάτων, μερικά από τα οποία έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο της εποπτείας για περαιτέρω ανάλυση.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν τα λείψανα για στοιχεία σχετικά με την ηλικία, το φύλο και την υγεία των ατόμων και θα πραγματοποιήσουν ανάλυση DNA.


«Τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν σκελετικά λείψανα, τεφροδόχους αποτέφρωσης και άλλα ταφικά αντικείμενα, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την αρχαία κοινότητα που κάποτε κατοικούσε στην περιοχή», δήλωσε το Ίδρυμα Ιατρικών Υπηρεσιών και SCH.

Γίνονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι ο τάφος θα διατηρηθεί στο σύνολό του, με σχέδια για μόνιμη ελεγχόμενη πρόσβαση που θα επιτρέψει τη συνεχή μελέτη και τη διατήρηση αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί