Ο ιστορικός και συγγραφέας Erhan Afyoncu, μιλώντας στο CNN TÜRK εμφανίστηκε ανήσυχος για το μέλλον της Τουρκίας, η οποία ζει, όπως είπε, έναν εφιάλτη.
Μάλιστα, τόνισε πως οι Ουιγούροι Τούρκοι θα πρέπει να εγκατασταθούν στην Τουρκία λόγω της της γήρανσης και της μείωσης του τουρκικού πληθυσμού.
«Όταν ιδρύθηκε η Δημοκρατία, ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του Ατατούρκ ήταν να αυξήσει τον πληθυσμό της Τουρκίας. (…) Κάτι έκαναν λάθος στη δεκαετία του ’60. Εισήχθη το σύστημα ελέγχου των γεννήσεων. Μείωσαν τον τουρκικό πληθυσμό στα δυτικά με το σύστημα ελέγχου των γεννήσεων. Αυτό ήταν πολύ λάθος. Ο πληθυσμός στη δυτική Ανατολία έχει εξαντληθεί. Ο πληθυσμός των Περιφερειών Αιγαίου και Μαρμαρά έχει μειωθεί. Η Κεντρική Ανατολία και η Μαύρη Θάλασσα τον διατήρησαν για λίγο. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό γονιμότητας έχει πέσει στο 1,51. Στην Κωνσταντινούπολη αυτό μειώνεται στο 1. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο. Το λέω εδώ και 2 χρόνια. Η Τουρκία οδεύει προς έναν εφιάλτη. Ο Πρόεδρός μας ανακοίνωσε πρόσφατα ορισμένα μέτρα. Το ποσοστό γονιμότητας πρέπει να είναι 2,0. Για να ανανεωθεί ο πληθυσμός», τόνισε μεταξύ άλλων σύμφωνα με την Milliyet, η οποία επικαλείται το τουρκικό κανάλι.
«Τι θα γίνει με την Τουρκία αν συνεχίσει έτσι; Επιτρέψτε μου να το πω ξεκάθαρα και ευθέως. Υπάρχει ένας ηλικιωμένος τουρκικός πληθυσμός στην Ανατολία. Εάν δεν μπορεί να συναχθεί, θα χάσει την ικανότητά του να ζει σε αυτά τα εδάφη. Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος. Αυτό είναι θέμα επιβίωσης. Επί του παρόντος, το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι ο πληθυσμός. Το λέω εδώ και 2 χρόνια, οδεύουμε προς έναν εφιάλτη. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή απειλή. Αυτή είναι μεγαλύτερη απειλή από τον πόλεμο», προσέθεσε.
Η εφημερίδα Milat συμπληρώνει πως ο Afyoncu είπε πρέπει να φέρουν τους υπόλοιπους Τούρκους από διάφορα μέρη του κόσμου στην Τουρκία. Όπως οι Ουιγούροι Τούρκοι στην Κίνα, για παράδειγμα, ανέφερε.
Σημειώνεται πως η Τουρκία αποτελείται από πολλές εθνότητες με τις πιο ισχυρές από αυτές των Ελληνογενών και των Κούρδων να ανέρχονται σε εκατομμύρια.