Ξεκαθαρίζει τα πράγματα ο Λευκός Οίκος. Οι ΗΠΑ θα «πάρουν πίσω» τα χρήματα που ξόδεψαν για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο μέσω μιας επερχόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη πριν από την πρώτη του συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωση που επικαλείται και το RT.
Ο Ουκρανός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή για να υπογράψει τη συμφωνία, πρόσθεσε ο Τραμπ.
Ο Τραμπ είχε αρχικά ζητήσει φυσικούς πόρους αξίας έως και 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση για τη βοήθεια που παρασχέθηκε στο Κίεβο. Η Ουάσιγκτον πρότεινε μια συμφωνία που θα παραχωρούσε στις ΗΠΑ δικαιώματα σαρώσεως στα αποθέματα φυσικών πόρων της Ουκρανίας ως μορφή αποζημίωσης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε ότι ο Ουκρανός ηγέτης «θα έρθει την Παρασκευή» και «αυτό έχει πλέον επιβεβαιωθεί». Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν αυτό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε ως μια «πολύ μεγάλη συμφωνία» που θα καλύπτει, μεταξύ άλλων, τα αποθέματα της Ουκρανίας σε μέταλλα σπάνιων γαιών.