«Ενδυνάμωση της αμυντικής μας ικανότητας σημαίνει ότι ασχολούμεθα με πολύ περισσότερα πράγματα από την ενίσχυση των οπλοστασίων», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι κατά τη σημερινή ομιλία της στη Γερουσία της Ρώμης ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
«Χρειάζεται μια προσέγγιση 360 μοιρών, διότι χωρίς άμυνα δεν υπάρχει ασφάλεια, και χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί εγγύηση ασφάλειας διαρκείας, αν Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθήσουν διιστάμενες κατευθύνσεις. Είναι ορθό η Ευρώπη να εξοπλιστεί για να παίξει τον ρόλο της αλλά είναι αφελές να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να δράσει μόνη της, έξω από το πλαίσιο του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Παράλληλα, η Μελόνι υπογράμμισε ότι «η χώρα της δεν εννοεί να αφαιρέσει ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Συνοχής για να χρησιμοποιήσει χρήματα υπέρ της άμυνας» και επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η αποστολή ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία «δεν ήταν ποτέ στην ημερήσια διάταξη».
Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, στην παρέμβασή της στη Γερουσία της Ρώμης υπογράμμισε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συνθέτουν την κυβέρνησή της συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας» και ότι η κυβέρνησή της στηρίζει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη της ειρήνης.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης / photo: eurokinissi)