Πονοκέφαλος: Γιατί υποφέρετε όταν αλλάζει ο καιρός και πώς να το αποφύγετε

Εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πονοκεφάλους, αλλά υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτό.

Οι πονοκέφαλοι δεν συνδέονται πάντα με φυσιολογικά προβλήματα και, σύμφωνα με τη νευρολόγο Μπρίτανι Κλενόφσκι, υπάρχουν παράγοντες στο περιβάλλον μας, όπως οι καταιγίδες, οι ηλιόλουστες ημέρες ή άλλες κλιματικές αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν αυτούς τους πόνους.Σύμφωνα με την ειδικό, πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από αλλαγές στη βαρομετρική πίεση, στο φως, στη θερμοκρασία ή στην υγρασία, με αποτέλεσμα οι καιρικές συνθήκες όπως η βροχή να συνδέονται στενά με τους πονοκεφάλους.

Η συσχέτιση του πονοκεφάλου με την κακοκαιρία

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της κλινικής του Κλίβελαντ, οι διακυμάνσεις στη βαρομετρική πίεση του αέρα, συχνά κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, δηλαδή όταν αναμειγνύονται ζεστός και κρύος αέρας, μεταβάλλουν τη δύναμη και το βάρος του αέρα που προκαλεί αυτόν τον πόνο.

Μερικές σχετικές μελέτες, όπως αυτή που έχει δημοσιευθεί στο pubmed.gov, έχουν βρει ότι οι πτώσεις της βαρομετρικής πίεσης αφορούν στις ημικρανίες, καθώς ακόμα και μικρές αλλαγές στον αέρα οδήγησαν σε συχνότερο πόνο σε άτομα με αυτές.

Ακόμα, επισημαίνεται ότι τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο διαστέλλονται με διακυμάνσεις στην ατμοσφαιρική πίεση και, στη συνέχεια, στενεύουν προκαλώντας ημικρανίες, όπως εξήγησε η Μπρίτανι Κλενόφσκι.Η γιατρός θεωρεί ότι οι καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν και ημικρανίες γιατί οι ακτίνες είναι ηλεκτρομαγνητικές ώσεις χαμηλής έντασης και μικρής διάρκειας, που μπορούν να δημιουργήσουν αυτά τα συμπτώματα, ενώ επισημαίνει ότι πολλές φορές οι καταιγίδες συνοδεύονται από υψηλές θερμοκρασίες αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης στους ανθρώπους.

Πώς να αποφύγετε αυτού του είδους τον πονοκέφαλο

«Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τους πονοκεφάλους σας για να δείτε τις συνολικές ημέρες που υποφέρετε», σύμφωνα με την Μπρίτανι Κλενόφσκι, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένου του καιρού, και να τα αποφύγετε ή να περιορίσετε την έκθεσή σας σε εκείνα.Επίσης, είναι σημαντικό να διαμορφώσετε ένα σχέδιο πρόληψης με έναν γιατρό, καθώς τα ερεθίσματα μπορεί να είναι πολλά και δύναται να αποφευχθούν με την ενυδάτωση ή τη χρήση προσωρινών προληπτικών φαρμάκων.Μια άλλη σημαντική πτυχή, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, είναι να μείνετε μακριά από τρόφιμα και ποτά που προκαλούν ημικρανίες, όπως είναι το αλκοόλ, οι ξηροί καρποί, η μαγιά στο ψωμί και άλλα συντηρητικά (νιτρικά και νιτρώδη).

Πάντως, εάν παρατηρήσετε ότι το έναυσμα για τον πονοκέφαλό σας είναι το φως του Ήλιου, σε σχετική δημοσίευση, το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας συνιστά να φοράτε γυαλιά με φίλτρο στο μπλε φως. Από την πλευρά της, η Μπρίτανι Κλενόφσκι δηλώνει: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ερεθίσματα να μας ελέγχουν, αλλά μπορούμε να τροποποιήσουμε τον τρόπο ζωής μας με υγιεινές συνήθειες».

(sputniknews. gr / photo: pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί