Πρόεδρος Βολιβίας: Κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο Μοράλες ότι ετοιμάζει «πραξικόπημα»

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε κατηγόρησε χθες, Κυριακή, τον πρώην ηγέτη της χώρας Έβο Μοράλες ότι ετοιμάζει ένα πραξικόπημα

Ο λόγος είναι ότι ο Μοράλες καλεί από αύριο σε διαδηλώσεις και αποκλεισμούς της κυκλοφορίας, επισήμως ως διαμαρτυρία για τις ελλείψεις καυσίμων.

Ο Άρσε θεωρεί όμως ότι οι εκκλήσεις αυτές προς τους πολίτες να βγουν στους δρόμους έχουν έναν άλλο στόχο. Ο πρώην πρόεδρος Μοράλες (2006-2019) επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος τον Αύγουστο του 2025, όμως η δικαιοσύνη του το έχει απαγορεύσει. Επιχειρεί εντούτοις, με την υποστήριξη μιας πτέρυγας του κόμματός του, να κάνει τα δικαστήρια να υποχωρήσουν.

«Θα ξεκινήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες μια πορεία, η οποία θα μετατραπεί σε εθνικό αποκλεισμό δρόμων και θα καταλήξει σ’ ένα πραξικόπημα εναντίον μιας δημοφιλούς κυβέρνησης», υποστήριξε ο Λουίς Άρσε στη διάρκεια ομιλίας του, απευθυνόμενος στον αντίπαλό του.

Ο Έβο Μοράλες επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, την πραγματοποίηση διαδηλώσεων με το κόμμα του, «Κίνηση προς το Σοσιαλισμό», οι οποίες πρόκειται να αρχίσουν αύριο, Τρίτη, από το Καρακόγιο (δυτικά) για να φθάσουν στη Λα Πας, βόρεια.

Οι Άρσε και Μοράλες είναι μέλη του ίδιου κόμματος και εντούτοις αντίπαλοι, καθώς η «Κίνηση προς το σοσιαλισμό» οφείλει να ορίσει ένα μόνο υποψήφιο για τις εκλογές του Αυγούστου 2025. Μόνο ο Έβο Μοράλες έχει ανακοινώσει προς το παρόν τη βούλησή του να είναι υποψήφιος, παρά την απαγόρευση που του έχει επιβληθεί.

Για τον Λουίς Άρσε, οι διαδηλώσεις αυτές έχουν στόχο να επιβληθεί «με όλα τα μέσα» η υποψηφιότητα του αντιπάλου του.

«Μην βάζεις φωτιά στη χώρα μας με τις πράξεις σου που ξεπερνούν μακράν τα λόγια σου. Μην φτωχαίνεις την οικονομία και μην κόβεις τα τρόφιμα για τις επιχειρήσεις, τις οικογένειες της Βολιβίας, με εθνικούς αποκλεισμούς», ζήτησε επίσης ο Άρσε.

«Μας απειλείς (…) με αποκλεισμούς επειδή θέλεις να κάνεις αυτό που το Σύνταγμα σού απαγορεύει: να είσαι και πάλι υποψήφιος», δήλωσε ακόμα ο πρόεδρος.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί