Αυτό ακριβώς συνέβη με τον Χοακίν Γκαρσία, έναν Ισπανό δημόσιο υπάλληλο, του οποίου οι παρατεταμένες «διακοπές» ήρθαν τελικά στο φως το 2010 όταν ο εργοδότης του σχεδίαζε να τον τιμήσει για 20 χρόνια υπηρεσίας.
Σύμφωνα με το BBC , ο κ. Γκαρσία άρχισε να εργάζεται ως επόπτης εργοστασίου για μια δημοτική εταιρεία ύδρευσης στο Κάδιθ της Ισπανίας, το 1990. Ωστόσο, μια γραφειοκρατική παράβλεψη του επέτρεψε να βρει ένα “παραθυράκι” να ξεγλιστρήσει. Λόγω σύγχυσης μεταξύ δύο τμημάτων – το καθένα υποθέτοντας ότι το άλλο τον παρακολουθούσε – ο κ. Γκαρσία κατάφερε να αποφύγει εντελώς την εργασία ενώ συνέχισε να λαμβάνει τον πλήρη ετήσιο μισθό του 41.500 $ (περίπου 36 lakh Rs).
Ο Χόρχε Μπλας Φερνάντεθ, αντιδήμαρχος του Κάντιθ από το 1995 έως το 2015, ήταν αυτός που είχε αρχικά προσλάβει τον κ. Γκαρσία. “Πιστεύαμε ότι η εταιρεία ύδρευσης τον επέβλεπε, αλλά δεν ήταν έτσι. Το ανακαλύψαμε μόνο όταν επρόκειτο να του δώσουμε μια αναμνηστική πλακέτα για 20 χρόνια υπηρεσίας”, ανέφερε ο Guardian .
Έχοντας καθήκον να εντοπίσει τον κ. Γκαρσία, ο κ. Μπλας σοκαρίστηκε όταν διαπίστωσε ότι κανείς δεν τον είχε δει στη δουλειά εδώ και χρόνια. “Αναρωτήθηκα αν εργαζόταν ακόμα εκεί, αν είχε συνταξιοδοτηθεί ή αν είχε πεθάνει. Αλλά η μισθοδοσία του έδειχνε ότι εξακολουθούσε να πληρώνεται”, θυμάται.
Όταν τον αντιμετώπισε, ο κ. Γκαρσία δεν είχε σαφή εξήγηση για την παρατεταμένη απουσία του. Ο δικηγόρος του αργότερα υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα εκφοβισμού στο χώρο εργασίας και, φοβούμενος την απώλεια εργασίας, επέλεξε να μην το αναφέρει. Οι συνεργάτες του είπαν στην El Mundo ότι αντί να δουλεύει, περνούσε το χρόνο του διαβάζοντας φιλοσοφία.
Στο τέλος, ένα δικαστήριο αποφάνθηκε κατά του κ. Garcia, επιβάλλοντας πρόστιμο 30.000 $ (περίπου 25 lakh Rs) -που ισοδυναμεί με μισθό ενός έτους μετά από φόρους-για την εξαετή απουσία του.
photo: pixabay