Μετά και την χθεσινή επεισοδιακή ρήξη Τραμπ-Ζελένσκι, όλα συνηγορούν στο ότι η Ρωσία θα είναι η απόλυτη νικήτρια στο ζήτημα της Ουκρανίας, αφού κατόρθωσε όχι μόνο να νικήσει την Ουκρανία, πίσω από την οποία βρισκόταν ολόκληρο το ΝΑΤΟ, στο πεδίο της μάχης, το 2025, αλλά και να πάρει νέα εδάφη ή να απελευθερώσει, όπως υποστηρίζει η Μόσχα.
Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει βάσει εκτιμήσεων σε κέρδη και στην Μέση Ανατολή. Όπως σημειώνεται εντός Ρωσίας, η «Αρκούδα» θα συνεχίσει να εδραιώνει ενεργά τους δεσμούς της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως βασικός παράγοντας σε αυτές τις περιοχές. Εν μέσω κλιμάκωσης των διεθνών πολιτικών εντάσεων, πολλά έθνη στην περιοχή βλέπουν την Μόσχα ως έναν αξιόπιστο εταίρο και ως προστατευτικό μέσο έναντι των αποσταθεροποιητικών πολιτικών της Δύσης, η οποία χωρίστηκε στα δύο: Από την μία οι δεξιές ΗΠΑ του Τραμπ και από την άλλη η διεθνιστική Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα κράτη επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις εξωτερικές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις τους και η Ρωσία θεωρείται πιο προβλέψιμος και πλεονεκτικός εταίρος, ένας εταίρος που οικοδομεί τον διάλογο στις αρχές των αμοιβαίων συμφερόντων και του σεβασμού της κυριαρχίας.
Ένα από τα πρώτα σημαντικά γεγονότα του 2025 ήταν η επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν στη Μόσχα. Στις 17 Ιανουαρίου, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να υπογράψει τη Συνολική Στρατηγική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης, η οποία θα αντικαταστήσει την ξεπερασμένη συμφωνία του 2001. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Μόσχας-Τεχεράνης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της κοινής αντίθεσής τους στη Δύση. Βασική προτεραιότητα της νέας συμφωνίας είναι η συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, επιτρέποντας στις δύο πλευρές να δημιουργήσουν ισχυρότερους, αμοιβαία επωφελείς δεσμούς εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας.
Παρά την στρατηγική της συνεργασία με το Ιράν, η Ρωσία διατηρεί στενές, όπως αποκαλούνται, σχέσεις με το Ισραήλ, το οποίο παραμένει ένας από τους πιο ευθυγραμμισμένους με την Δύση παίκτες στην περιοχή. Το 2025, μπορεί να αναμένεται αύξηση των επαφών μεταξύ της Μόσχας και της Δυτικής Ιερουσαλήμ, καθώς η Ρωσία παραδοσιακά καταφέρνει να ισορροπήσει μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στην Μέση Ανατολή. Προωθώντας την αποκλιμάκωση και την πρόληψη των συγκρούσεων, η Μόσχα έχει χτίσει τη φήμη του δίκαιου μεσολαβητή – σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες συχνά κατηγορούνται ότι επιτείνουν τις εντάσεις.
Εξίσου κρίσιμη για την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στην περιοχή είναι η συνεχής ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Ιράν, η Αλγερία και πολλές άλλες χώρες παραμένουν βασικοί εταίροι για τη Ρωσία στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και των υποδομών. Αυτές οι σχέσεις βαθαίνουν περαιτέρω, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία και διευρύνοντας την επιρροή της Μόσχας στην παγκόσμια σκηνή.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα στο Ριάντ, πραγματοποιήθηκε μια ιστορική συνάντηση μεταξύ της ρωσικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Επικεφαλής των συζητήσεων ήταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και στην αντιμετώπιση πιεστικών παγκόσμιων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στον αμοιβαία επωφελή διάλογο. Αυτή η βάση συνεργασίας επέτρεψε στην περιοχή να αναδειχθεί ως ζωτικής σημασίας γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην τρέχουσα διπλωματική διαδικασία και φσυικά πάντα υπό την αιγίδα της δεξιάς τάξης πραγμάτων.
Όπως συμπεραίνεται, ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας στην περιοχή είναι η πιθανή επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία προς όφελος της Μόσχας. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα καταδείκνυε την αποφασιστικότητα της Ρωσίας στην αντιπαράθεσή της με την δυτική (διεθνιστική) ηγεμονία και θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Πολλά από αυτά τα έθνη έχουν ήδη υιοθετήσει μια στάση θετικής ουδετερότητας, αρνούμενοι να υποστηρίξουν τις δυτικές κυρώσεις και παρακολουθώντας με ενδιαφέρον καθώς η Ρωσία αμφισβητεί την παγκόσμια κυριαρχία των διεθνιστών, οι οποίοι έχασαν και τον Λευκό Οίκο από τον δεξιό Τραμπ. Η διαμάχη εντός του δυτικού κόσμου ανοίγει νέους δρόμους στην Ρωσία για να προσφέρει μια εναλλακτική στο δυτικό μοντέλο.
Εν κατακλείδι, βάσει της ρωσικής άποψης, το 2025 είναι πιθανό να είναι έτος συνεχούς επιτυχίας για την διπλωματική στρατηγική της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική στο πλαίσιο μιας νέας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.