Το τουρκικό φιλοκουρδικό κόμμα δήλωσε σήμερα πως ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης της μαχητικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), θα κάνει σύντομα μια «ιστορική έκκληση», εν μέσω πολιτικών προσπαθειών για να τελειώσει η μακρόχρονη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος.
«Ο Οτσαλάν ετοιμάζεται να απευθύνει μια ιστορική έκκληση τις επόμενες ημέρες για μια μόνιμη λύση στο κουρδικό θέμα. Ο Οτσαλάν ετοιμάζει και θα κάνει την έκκληση αυτή σύντομα», δήλωσε ο συμπρόεδρος του Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) Τουντζέρ Μπακιρχάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Τι σημαίνει αυτό άραγε;
Τι λύση θα προταθεί για το Κουρδικό;
Θα εμπεριέχει κράτος Κούρδων;
Σημειώνεται πως οι Κούρδοι ζουν σε εδάφη της Συρίας, του Ιράν , του Ιράκ και φυσικά της Τουρκίας, όπου ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια.
Ανέκαθεν υπήρχε σχέδιο δημιουργίας κουρδικού κράτους, με εδάφη και από την γείτονα, και σε αυτό φέρεται να είχαν συμφωνήσει οι Μεγάλες Δυνάμεις. Μένει να φανεί τι ισχύει σε πρώτη φάση και σε τι έχει συμφωνήσει η τουρκική και η κουρδική πλευρά, καθώς εκτός των όποιων σχεδίων υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας και οι εκάστοτε συνθήκες.