Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν τον τάφο 4.400 ετών ενός πρίγκιπα του οποίου η ταφή έχει μια γιγάντια «ψεύτικη» ροζ πόρτα για να επιτρέπει στις ψυχές να εισέρχονται και να βγαίνουν.
Ο τάφος ανήκει στον πρίγκιπα Userefre, ο οποίος γράφεται επίσης Waser-If-Re, ο γιος του βασιλιά Userkaf, που βασίλεψε περίπου το 2465 έως το 2458 π.Χ. κατά την πέμπτη δυναστεία της Αιγύπτου (περίπου 2465 έως 2323 π.Χ.).
Η ψεύτικη πόρτα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έχει επιγραφές που λένε ότι ήταν “κληρονόμος πρίγκιπας”, καθώς και “κριτής”, “υπουργός”, “κυβερνήτης” δύο περιοχών και “ψάλτης ιερέας”, ανέφερε η δήλωση.
«Πριν από αυτήν την ανακάλυψη, δεν ξέραμε καν την ύπαρξή του», είπε ο Ronald Leprohon, ομότιμος καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανασκαφή, σε ένα email στο Live Science. Ο Λεπροχόν σημείωσε ότι το όνομα του πρίγκιπα μπορεί να σήμαινε «ο Ρε είναι ισχυρός». Ο Ρε (επίσης γράφεται Ρα) ήταν θεός του ήλιου στην αρχαία Αίγυπτο.
Η γιγάντια ψεύτικη πόρτα, η οποία είναι κατασκευασμένη από ροζ γρανίτη, έχει περίπου 4,5 μέτρα ύψος και 1,2 μέτρα πλάτος, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων σε δήλωση . Στην αρχαία Αίγυπτο, οι ψεύτικες πόρτες εμφανίζονται συνήθως σε τάφους, καθώς οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι οι ψυχές των νεκρών μπορούσαν να εισέλθουν και να εξέλθουν μέσω αυτών, σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
Το τεράστιο μέγεθος και η κατασκευή της πόρτας από ροζ γρανίτη είναι αξιοσημείωτα, είπαν οι ειδικοί.
«Είναι η πρώτη φορά που μια ψεύτικη πόρτα όπως αυτή βρέθηκε στη Σακκάρα» είπε ο Zahi Hawass , πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων που ηγείται των ανασκαφών στον τάφο, στο Live Science. Η ιδιότητα του άνδρα ως πρίγκιπα με σημαντικούς τίτλους εξηγεί γιατί χτίστηκε μια ψεύτικη πόρτα όπως αυτή, είπε ο Hawass.
Η Melanie Pitkin , ανώτερη επιμελήτρια στο Chau Chak Wing Museum στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, η οποία δεν συμμετείχε στην ανασκαφή, είπε ότι “αυτή τη στιγμή, οι ψεύτικες πόρτες κατασκευάζονται συνήθως από ασβεστόλιθο, ο οποίος ήταν πανταχού παρόν στην Αίγυπτο. Δεδομένου ότι ο ροζ και κόκκινος γρανίτης εξορύχθηκε και μεταφέρθηκε από το νότο προορίζεται για την υψηλή ελίτ».
Κοντά στην ψεύτικη πόρτα βρέθηκε ένα τραπέζι προσφορών από κόκκινο γρανίτη. Ο Leprohon σημείωσε ότι στην αρχαία Αίγυπτο, οι άνθρωποι μερικές φορές άφηναν τις προσφορές φαγητού στα τραπέζια των προσφορών και πίστευαν ότι ο νεκρός μπορούσε να φάει “μαγικά” “τις προσφορές που κατατέθηκαν στο λεγόμενο τραπέζι προσφορών μπροστά του”. Στην πραγματικότητα, ήταν οι ταφικοί ιερείς και οι οικογένειές τους που έτρωγαν το φαγητό, σημείωσε.
Ο τάφος φαίνεται να επαναχρησιμοποιήθηκε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της 26ης δυναστείας (περίπου 688 έως 525 π.Χ.). Αυτή τη στιγμή, ένα άγαλμα που απεικονίζει τον βασιλιά Djoser (βασιλεία περίπου 2630 έως 2611 π.Χ.) μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του τοποθετήθηκε μέσα σε αυτό, ανέφερε η δήλωση. Ο Τζόζερ κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της τρίτης δυναστείας (περίπου το 2649 έως το 2575 π.Χ.) και έχτισε την πρώτη γνωστή πυραμίδα της αρχαίας Αιγύπτου, την πυραμίδα των βημάτων στη Σακκάρα. Η ανάλυση του αγάλματος και του σχεδιασμού του δείχνει ότι το άγαλμα κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του βασιλιά Djoser και μπορεί να ήταν από την ίδια την πυραμίδα των βαθμίδων ή ένα κτίριο κοντά της. Το γιατί μεταφέρθηκε στον τάφο είναι ασαφές, ανέφερε η δήλωση.
Το άγαλμα δείχνει έναν καθισμένο Djoser να ακουμπά το δεξί του «χέρι με αγάπη σε μια από τις κόρες του», ενώ η βασίλισσα του είναι στα αριστερά του και «ακουμπά επίσης το χέρι της σε μια από τις κόρες της», είπε ο Hawass. Μπροστά τους είναι ένα άγαλμα από μαύρο γρανίτη που χρονολογείται επίσης στην τρίτη δυναστεία, είπε ο Hawass.
Η Ann Macy Roth , κλινική καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που δεν ασχολήθηκε με την ανασκαφή, είπε ότι τα γλυπτά από την τρίτη δυναστεία είναι αξιοσημείωτα, καθώς «υπάρχουν πολύ λίγα γλυπτά από εκείνη την εποχή». Ο Ροθ σημείωσε ότι πριν από αυτή την ανακάλυψη, «Μπορώ να σκεφτώ μόνο ένα κομμάτι που αντιπροσωπεύει μια γυναίκα», οπότε το άγαλμα που απεικονίζει τη γυναίκα και τις κόρες του Τζόζερ είναι εξαιρετικό.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται και ο ταφικός θάλαμος του πρίγκιπα δεν έχει βρεθεί ακόμη. «Βρήκαμε μόνο ένα μέρος του τάφου», σημείωσε ο Hawass.
Η Lara Weiss , Διευθύνουσα Σύμβουλος του Μουσείου Roemer and Pelizaeus στη Γερμανία, η οποία δεν συμμετείχε στην ανασκαφή, είπε ότι η ανακάλυψη του τάφου «προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία ότι η Saqqara παρέμεινε ένας διάσημος χώρος ταφής κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δυναστείας, ακόμη και όταν οι βασιλικοί τάφοι μεταφέρθηκαν στο Abusir».
Είπε στο Live Science ότι «είναι ένα ωραίο κομμάτι παζλ για την κατανόηση μιας μεταμορφωτικής στιγμής στην πολιτική και θρησκευτική ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου – μεταξύ της συγκεντρωτικής εξουσίας της Τέταρτης Δυναστείας και των ίσως πιο διαφοροποιημένων δομών εξουσίας της πέμπτης ελίτ».
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay