Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αποστολή «ειρηνευτών» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η θέση της Ρωσίας, όχι μόνο δείχνει πλήρη αποσύνδεση από την πραγματικότητα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των ρωσικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.
Απάντησε στην δήλωση του Μακρόν από τις 15 Μαρτίου, όταν είπε ότι η Ουκρανία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και εάν αποφασίσει να καλέσει συμμαχικές δυνάμεις στο έδαφός της, η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να αντιταχθεί σε αυτό.
«Έχει κανείς την εντύπωση ότι στην ανεκπλήρωτη παραληρηματική επιθυμία του είτε να κερδίσει είτε να μας επιφέρει κάποιου είδους στρατηγική ήττα από τα χέρια των Ουκρανών, ο Γάλλος ηγέτης έχει χάσει εδώ και καιρό την επαφή με την πραγματικότητα και απλά δεν κατανοεί όχι μόνο τις πτυχές και τις λεπτομέρειες της κατάστασης, αλλά γενικά τι συμβαίνει στον κόσμο», δήλωσε μεταξύ άλλων η διπλωμάτης, σύμφωνα με το TASS.