Ειδικότερα το σεισμολογικό δίκτυο, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, κατέγραψε στις 13:54 ώρα Ελλάδος, ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Ρίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 231 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Λίγο αργότερα, στις 13:59 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο , σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Β. Καραστάθης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με χαμηλότερους ρυθμούς συνεχίστηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες η σεισμικότητα
Με χαμηλότερους ρυθμούς συνεχίστηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες η σεισμικότητα έως και σήμερα μέχρι στιγμής στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
Όπως εξηγεί, οι χαμηλότεροι αυτοί ρυθμοί ξεκίνησαν από την Παρασκευή και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. «Είχαμε διαπιστώσει την αλλαγή αυτή αμέσως, αλλά κρατήσαμε μια επιφύλαξη ως προς το ότι θα πρέπει να παγιωθεί αυτή κατάσταση, για να ληφθεί υπόψη στην εκτίμηση της προοπτικής της εξέλιξης. Διευκρινίζω ότι τέτοιου τύπου ακολουθίες παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο ρυθμό τις σεισμικότητας, άλλοτε με μικροαυξήσεις ή με μικρομειώσεις και γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθούνται σε σχετικά μεγάλα χρονικά περιθώρια, ας πούμε κάποιων ημερών.
Είναι απολύτως φυσιολογικό να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες η σεισμικότητα. Θέλουμε να πέφτει σταδιακά ο ρυθμός. Δεν μπορεί, δεν είναι φυσιολογικό, να σταματήσει απότομα», σημειώνει.
Αναφορικά με τους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «οι νέοι σεισμολογικοί σταθμοί που εγκαταστάθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μαζί με τους νέους σταθμούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου συνέβαλαν τα μέγιστα στην βελτίωση της ακρίβειας του προσδιορισμού των σεισμικών εστιών καθώς και στην αξιολόγηση των στατιστικών παραμέτρων που αφορούν την εξέλιξη της ακολουθίας», και προσθέτει ότι αναμένεται να εγκατασταθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ένας ακόμη στην Αστυπάλαια.
Σχετικά με το ρυθμό συχνότητας των τελευταίων ημερών ο κ. Καραστάθης επισημαίνει ότι τις πρώτες μέρες του φαινομένου δηλαδή μετά την τρίτη μέρα υπήρχε αυτή η κατακόρυφη αύξηση. «Την πρώτη μέρα είχαμε 2, μετά είχαμε 15, μετά 26, και μετά 28. Από την τρίτη μέρα μέχρι την έκτη είχαμε πάρα πολλούς σεισμούς με μεγέθη πάνω του 4, στην τάξη των 26 με 28 σεισμών ανά ημέρα. Την 7η του μηνός και την 8η έπεσε αυτός ο ρυθμός, στις 7 του μηνός είχαμε 8 και στις 8 του μηνός είχαμε 13. Μένει να δούμε πώς θα κυμανθεί. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στους σεισμούς όλους πάνω από 3.
Είναι καλύτερο βέβαια πάντα να παρακολουθούμε ενσωματώνοντας μεγαλύτερα δείγματα. Όπως είναι τώρα η ακολουθία με τα μεγέθη πάνω του 3 δείχνει την πτώση αυτή στη συχνότητα. Τις πρώτες μέρες που συζητάμε από την 3η Φεβρουαρίου μέχρι την 6η είχαμε πολύ υψηλές τιμές σεισμών με μεγέθη άνω του 3. Από της τάξης του 130 μέχρι 146 σεισμούς ανά ημέρα. Ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες ο ρυθμός έχει πέσει σε 100, 68 και σήμερα βλέπουμε», υπογραμμίζει ο κ. Καραστάθης.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί στα ανοικτά της Οίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα, στις 11:02 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 229 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΑΒΑ της Οίας.
Ακόμη, στις τις 03:35 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)