Το εργαστήριο διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους στα ύδατα στα οποία αναπτύσσονται οι καλλιέργειες αλλά και στη σάρκα των παραγόμενων προϊόντων προκειμένου να διαπιστώνεται η τυχόν ύπαρξη παθογόνων οργανισμών, ώστε στη συνέχεια οι παραγωγοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες να μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκύπτουν.
Στο πλαίσιο αυτό ο Βασίλης Μιχαηλίδης, επιστημονικά υπεύθυνος του Βιολογικού Τομέα του Εργαστηρίου, ομότιμος καθηγητής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στη φυσιολογία οστρακοειδών και ιχθύων, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «πλέον είμαστε σε θέση να εφαρμόζουμε για πρώτη φορά μεθόδους μοριακής βιολογίας για να ελέγχουμε στο ελάχιστο επίπεδο αν υπάρχει κάποιο ρίσκο, κάποιος παθογόνος οργανισμός κάποια παθογένεια στα οστρακοειδή».
Το Γιαπωνέζικο στρείδι
Παράλληλα, στο μέλλον θα γίνονται έλεγχοι και σε βιολογικούς καθαρισμούς αλλά και στα φυσικά ύδατα ενώ η λειτουργία του εργαστηρίου μπορεί να υποστηρίξει και τις καλλιέργειες άλλων ειδών, εκτός των μυδιών. «Ήδη το Γιαπωνέζικο στρείδι μπορεί να καλλιεργηθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο γιατί ήδη ξεκίνησε η καλλιέργειά του σε άλλα μέρη στην Ελλάδα. Και αυτό μπορούν να το εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί για οικονομικό όφελος» είπε ο κ. Μιχαηλίδης.
Σημείωσε ακόμη ότι το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας που ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο πυρήνας για να ξεκινήσουν και άλλες δραστηριότητες και έργα, όπως ο οστρακογεννετικός σταθμός, που θα μπορούσε να δώσει μεγάλη οικονομική βοήθεια στους οστρακοκαλλιεργητές που έχουν τεράστιες απώλειες λόγω της κλιματικής αλλαγής στον Θερμαϊκό Κόλπο. «Ήδη βρισκόμαστε σε συζήτηση και με το Υπουργείο και με την Περιφέρεια για το πώς θα μπορεί να οργανωθεί ένας τέτοιος σταθμός και το εργαστήριο αυτό θα προσφέρει, με τις αναλύσεις που θα πραγματοποιεί, μια τέτοια προοπτική» πρόσθεσε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας αναφερόμενος στο Εργαστήριο σημείωσε ότι λειτουργεί εδώ και χρόνια, ωστόσο στις αρχές του χρόνου έλαβε την πιστοποίησή του μετά από χιλιάδες δοκιμές και από τις κατάλληλες επιλογές επιστημονικών μεθόδων που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Τμημάτων Χημείας και Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Παράλληλα τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που διαθέτει ένα εργαστήριο τέτοιου επιπέδου που θα υποστηρίξει τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και θα αποτελέσει θερμοκοιτίδα έρευνας και εκπαίδευσης μαθητών και φοιτητών.
Θα γίνονται νέες διαπιστεύεις σε νέες παραμέτρους
Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων έρευνας του Πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ), Κύρος Υάκινθος, αναφέρθηκε στη συνεργασία του ιδρύματος με την περιφέρεια ενώ ο Γιάννης Κατσογιάννης, επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου για τον χημικό τομέα, καθηγητής περιβαλλοντικής τεχνολογίας του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, σημείωσε ότι κάθε χρονιά θα προστίθενται και νέες παράμετροι στις οποίες θα διαπιστεύεται το εργαστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε : «βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς μερικές μέθοδοι μπορούν πλέον να εφαρμοστούν εδώ και ιδιαίτερα για παράδειγμα πώς μπορούμε να κάνουμε έλεγχο για τους ιούς ηπατίτιδας κοκ. Αυτό είναι τεράστιο θέμα. Δεν ξέρουμε αν θα το πετύχουμε».
Όπως είπε, άλλωστε, ο κ. Κατσογιάννης, στο πλαίσιο λειτουργίας του χημικού τομέα του εργαστηρίου έγιναν στο παρελθόν έλεγχοι σε περιβαλλοντικά περιστατικά και συγκεκριμένα σε νεκρά πουλιά που είχαν εντοπιστεί στον ‘Αγιο Μάμα και σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν εντοπιστεί σε αυτά αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, κυρίως μολύβδου. Σε περιστατικό, άλλωστε, εντοπισμού μαύρων υδάτων στη Μεθώνη είχαν εντοπιστεί πετρελαιοειδή.
Έλεγχοι ιχνηλασιμότητας στα προϊόντα
Εξάλλου, ο Γιάννης Γιάντσης, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου, Επίκουρος καθηγητής ιχθυοκομίας και αλιείας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, σημείωσε ότι είναι στους άμεσους στόχους του εργαστηρίου να διενεργούνται μελέτες ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, που είναι πολύ σημαντικές ώστε τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή να φέρουν την σχετική πιστοποίηση που τα θωρακίζει στον διεθνή ανταγωνισμό και τις εξαγωγές στο εξωτερικό.
Στη λειτουργία του εργαστηρίου αναφέρθηκε και η χημικός Όλγα Μούτσου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Εργαστηρίου της Περιφέρειας.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Π.Γιούλτση / photo: pixabay)