Αφαίρεσαν το μετάλλιο από Ισπανίδα παραολυμπιονίκη επειδή βοήθησε τον οδηγό της(vid)

Η Ισπανίδα Έλενα Κονγκόστ φαινόταν ότι κέρδισε το χάλκινο μετάλιο στον μαραθώνιο Τ12 γυναικών με έναν προσωπικό καλύτερο χρόνο, μόνο για να αποκλειστεί επειδή παραβίασε έναν κανόνα μόλις δύο μέτρα πριν από τη γραμμή τερματισμού.


Η Παραολυμπιονίκης Έλενα Κονγκόστ έχασε το χάλκινο μετάλλιο στον μαραθώνιο Τ12 γυναικών αφού αποκλείστηκε μόλις δύο μέτρα μακριά από τη γραμμή τερματισμού.

Η Κονγκόστ, 36 ετών, πάσχει από εκφυλιστική διαταραχή της όρασης και έτρεξε δίπλα στην οδηγό Mia Carol-Bruguera καθώς εκπροσωπούσε την Ισπανία. Η αθλήτρια στίβου T12/B2 πέρασε τη γραμμή τρίτη με προσωπικό καλύτερο χρόνο 3:00:48, αλλά δεν κατέληξε στο βάθρο στο Παρίσι την τελευταία ημέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων .


Αυτό συνέβη επειδή η μαραθωνοδρόμος άφησε το σχοινί που μοιράζονταν εκείνη και ο οδηγός της, κάτι που δεν επιτρέπεται από τους Παραολυμπιακούς κανόνες. Η αθλήτρια το άφησε να φύγει για να βοηθήσει τον Brugera, καθώς εκείνη τη στιγμή υπέφερε από κράμπα.

Όλοι οι δρομείς στον μαραθώνιο T12 πρέπει να συνδέονται με τον οδηγό τους μέσω πρόσδεσης ανά πάσα στιγμή, οπότε ο Ιάπωνας Misato Michishita κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο αφού ήταν ο τέταρτος που πέρασε τη γραμμή. Η Φατίμα Ελ Ιντρισί από το Μαρόκο πήρε το χρυσό, καθώς έκανε παγκόσμιο ρεκόρ 2:48.36 και η συμπατριώτισσά της Μεριέμ Εν-Νουρχί κέρδισε το ασημένιο.


Σε μια συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα Marca , η Κονγκόστ παραδέχτηκε ότι ήταν «συντετριμμένη» από την απόφαση. «Θα ήθελα όλοι να ξέρουν ότι δεν έχω αποκλειστεί λόγω εξαπάτησης, αλλά με έχουν αποκλείσει επειδή είμαι άνθρωπος και λόγω ενός ενστίκτου που έρχεται σε σένα όταν κάποιος πέφτει και αισθάνεσαι την ανάγκη να τον βοηθήσεις ή να τον υποστηρίξεις», δήλωσε η 36χρονη.

«Είμαι συντετριμμένη, για να είμαι ειλικρινής, γιατί είχα το μετάλλιο. Είμαι υπερήφανη για όλα όσα έχω κάνει και στο τέλος με απέκλεισαν γιατί 10 μέτρα από τη γραμμή τερματισμού άφησα το σχοινί για ένα δευτερόλεπτο, γιατί ένα άτομο δίπλα μου έπεσε με τα μούτρα στο έδαφος και άρπαξα ξανά το σχοινί και περάσαμε τη γραμμή του τερματισμού.

«Ο επόμενος αθλητής είναι τρία λεπτά μακριά μου, οπότε ήταν μια αντανακλαστική ενέργεια οποιουδήποτε ανθρώπου να κρατηθεί από ένα άτομο που πέφτει δίπλα του».


Εν τω μεταξύ, ο οδηγός της Carol-Bruguera έγραψε στο Instagram : “Αυτή τη στιγμή, έχω πάρα πολλά συναισθήματα και πάρα πολλά μηνύματα. Μπορώ μόνο να πω ότι υπάρχει μια εικόνα απόλυτης αφοσίωσης που δείχνει ο ένας στον άλλο. Και φυσικά, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΛΕΝΑ.”

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί