Γεωργία: Μαμαρντασβίλι, γίγαντας με ρήτρα 100 εκατ., ο «τοίχος» που πρέπει να σπάσει η Ισπανία στους «16»

Η Κροατία εντάχθηκε στις τάξεις των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναφέρουν την στρατολογία στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

«Που να πας με έναν Γεωργιανό τερματοφύλακα;», έλεγαν -όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα Marca- στον μανατζέρ Αντόνιο Λόπεθ, όταν άρχισε να προσφέρει σε διάφορες ομάδες τον Γιόργκι Μαμαρντασβίλι το 2021.

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο τερματοφύλακας της Βαλένθια είναι ένας απ’ τους μεγάλους πρωταγωνιστές του EURO 2024, ο «τοίχος» που πρέπει να σπάσει η Ισπανία στη φάση των «16». Οι «κρύοι» αριθμοί του επιβεβαιώνουν την αίσθηση, ενώ σύμφωνα με την ποιοτική μέτρηση «αναμενόμενα γκολ μετά το σουτ» (PSxG), είναι ο τερματοφύλακας που απέτρεψε τα περισσότερα «σίγουρα γκολ» (3,5), σε τρία παιχνίδια.

Γιος του Ντέιβιντ Μαμαρντασβίλι, πρώην τερματοφύλακα και προπονητή τερματοφυλάκων στη Γκάργκα, ο γκολκίπερ της Βαλένθια πήρε μια ριψοκίνδυνη απόφαση πριν από τρία χρόνια να κάνει το άλμα στην Ισπανία, σε μία επιλογή που τελικά του «βγήκε».

Ο Γεωργιανός γίγαντας (έχει ύψος 1,97 μέτρα και ζυγίζει 90 κιλά) συμφώνησε να υπογράψει στη δεύτερη ομάδα της Βαλένθια τον Ιούνιο του 2021, όταν ήταν ήδη διεθνής U21 με τη χώρα του και είχε παίξει τρεις γύρους στο Europa League πριν από ένα χρόνο.

Ως παίκτης της Ντιναμό Τιφλίδας, είχε τρεις περιόδους δανεισμού στη Μεταλούργκι Ρουστάβι -που ψηφίστηκε ως καλύτερος τερματοφύλακας στη Γεωργία το 2020- και στη Λοκομοτίβ Τιφλίδας.

Η Βαλένθια πλήρωσε 50.000 ευρώ για τον δανεισμό και κράτησε οψιόν αγοράς 800.000 και τον ανακοίνωσε ως ενίσχυση για τη δεύτερη ομάδα.

Εντάχθηκε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας με την Μπορνταλάς και ξεκίνησε το πρώτο φιλικό λόγω των τραυματισμών των Σιλεσέν και Χάουμε Ντομένεκ. Έκανε ένα υπέροχο παιχνίδι και ο προπονητής τερματοφυλάκων, επιβεβαίωσε: «Πρέπει να βελτιωθεί, αλλά είναι τερματοφύλακας της πρώτης κατηγορίας».

Το ντεμπούτο του στη LaLiga ήταν ένας αγώνας ηρωικής αντίστασης στο Mestalla, με πολλές αποκρούσεις, αφού ο Γκιγιαμόν αποβλήθηκε στο 1ο λεπτό του παιχνιδιού στη Σεβίλλη (3-0). Αλλά δεν υπήρχε πλέον καμία αμφιβολία στον σύλλογο ότι δεν υπήρχε σκέψη να μην ασκηθεί η οψιόν αγοράς για τον τερματοφύλακα, η οποία εκτελέστηκε στο τέλος της ίδιας χρονιάς, με προοδευτική ρήτρα 20 εκατομμυρίων, η οποία λίγους μήνες αργότερα έφτασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, όταν η Βαλένθια κατέληξε να τον «δέσει» με συμβόλαιο μέχρι το 2027.

Σε αυτές τις τρεις σεζόν στη Βαλένθια, ο Μαμαρντασβίλι είναι ένας πολύ πιο ολοκληρωμένος τερματοφύλακας. Και φυσικά βασικός στη Γεωργία, αποκρούοντας ένα πέναλτι στη διαδικασία, στον αγώνα με την Ελλάδα στα playoffs.

Σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κράτησε ανέπαφη την εστία (Πορτογαλία) και αναδείχθηκε MVP του αγώνα με την Τσεχία (11 αποκρούσεις σε ένα ματς). Οι τερματοφύλακες με τις περισσότερες αποκρούσεις σε αγώνα της φάσης των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν οι: Αλεξάντρς Κολίνκο (12 αποκρούσεις το 2004), Φραντσέσκο Τόλντο (11 το 2000), Σέι Γκίβεν (11 το 2012) και Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι (11 το 2024).

Εδώ και μήνες φέρει το σήμα «προς πώληση» στη Βαλένθια, η οποία αρνήθηκε να τον παραχωρήσει για 35 εκατομμύρια πέρυσι στην Μπάγερν, σύμφωνα με τον ίδιο τον τερματοφύλακα. Μετά από μια διαδρομή με 13 ματς να κρατάει ανέπαφη την εστία του και εξαιρετικές επιδόσεις, πολλές ομάδες πρόσεξαν τον Γεωργιανό τερματοφύλακα.

«Θα ήθελα να μείνω, αλλά δεν εξαρτάται από εμένα», είπε ο Μαμαρντασβίλι μετά τον τελευταίο αγώνα στο Μεστάγια. Είναι αλήθεια ότι ο σύλλογος -και ο μεγαλύτερος μέτοχος του, Πέτερ Λιμ– φαινόταν να συμβιβάζεται με μια προσφορά μεγαλύτερη από 40 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι εμφανίσεις του στο EURO 2024 μπορούν να αυξήσει αυτή την αποτίμηση.

Για αυτόν τον λόγο, η Βαλένθια έφερε τον Στόλερ Ντιμιτριέφσκι πριν ξεκινήσει το EURO. Πάντως αυτή τη στιγμή κάνει μια χώρα με λιγότερους από 4 εκατομμύρια κατοίκους και 33 χρόνια Ιστορίας να δονείται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί