Το άθλημα που αφαιρούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έφτασαν επίσημα στο τέλος τους και καθώς όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Λος Άντζελες για τους επερχόμενους αγώνες του 2028, οι φίλαθλοι είναι ήδη απογοητευμένοι από τον αποκλεισμό ενός συγκεκριμένου αθλήματος.

Η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (IOC) ανακοίνωσε ότι ένα αγαπημένο άθλημα των θαυμαστών θα πάψει να έχει ενεργή παρουσία.

Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, δεν θα υπάρχουν κατηγορίες πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.

Η απόφαση έρχεται μετά από μια σειρά ζητημάτων, που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση και τη διακυβέρνηση, μεταξύ της ΔΟΕ και της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA).

Η ΔΟΕ απέσυρε την αναγνώριση της IBA ως παγκόσμιου κυβερνώντος φορέα το 2023 και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, η ΔΟΕ αφαίρεσε την IBA από τη διεξαγωγή του τουρνουά πυγμαχίας και αμφισβήτησε την απόφασή της να βραβεύσει τους νικητές με χρηματικό έπαθλο.


Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε τον Μάιο, η ΔΟΕ έγραψε : «Η ΔΟΕ έλαβε υπό σημείωση την απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) όσον αφορά τα χρηματικά έπαθλα. Όπως πάντα με την IBA, δεν είναι σαφές από πού προέρχονται τα χρήματα.

«Αυτή η πλήρης έλλειψη οικονομικής διαφάνειας ήταν ακριβώς ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΔΟΕ απέσυρε την αναγνώρισή της για την IBA», πρόσθεσαν. «Η IBA δεν ήταν διατεθειμένη να εξηγήσει με διαφάνεια τις πηγές χρηματοδότησής της ή να εξηγήσει την πλήρη οικονομική της εξάρτηση, εκείνη την εποχή, από μία μόνο κρατική εταιρεία, την Gazprom».


«Για όλους αυτούς τους λόγους, η πυγμαχία δεν περιλαμβάνεται επί του παρόντος στο αθλητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων LA28», πρόσθεσε η ΔΟΕ.

Για να επιστρέψει η πυγμαχία, η ΔΟΕ ξεκαθάρισε ότι «η Ολυμπιακή πυγμαχία πρέπει να διοργανωθεί από μια αξιόπιστη, καλά διοικούμενη Διεθνή Ομοσπονδία.

“Ως εκ τούτου, είναι ήδη σαφές ότι οποιοσδήποτε πυγμάχος του οποίου η Εθνική Ομοσπονδία προσχωρεί στο IBA δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες LA28. Η αντίστοιχη NOC θα πρέπει να αποκλείσει μια τέτοια Εθνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας από τη συμμετοχή της.”


Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί το 2025,
πράγμα που σημαίνει ότι η πυγμαχία μπορεί ακόμα να συμπεριληφθεί εάν τα εμπλεκόμενα μέρη της διοργάνωσης τροποποιήσουν τα ζητήματά τους με τη ΔΟΕ.

Η πυγμαχία έχει παρουσιαστεί σχεδόν σε κάθε καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το ντεμπούτο της το 1904. Η τελευταία φορά που το άθλημα δεν παρουσιάστηκε ήταν το 1912 λόγω της σουηδικής νομοθεσίας εκείνης της εποχής που το απαγόρευε.

photo: eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί