Αυτός ο γιγαντιαίος ουρανοξύστης είναι το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο(vid)

Ο Goldin Finance 117, ένας ημιτελής ουρανοξύστης ύψους 597 μέτρων στα περίχωρα της Τιαντζίν, της έβδομης μεγαλύτερης πόλης της Κίνας, είναι αυτή τη στιγμή το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο.

Το Goldin Finance 117, γνωστό και ως China 117 Tower, φημίζεται ως το ψηλότερο ημιτελές και ακατοίκητο κτίριο στον κόσμο, που αρχικά σχεδιάστηκε για να αποτελέσει το επίκεντρο ενός πολυτελούς έργου ακίνητης περιουσίας στην Τιαντζίν.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2008, αλλά σταμάτησε μόλις δύο χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης. Οι εργασίες στο έργο ξεκίνησαν εκ νέου το 2011, με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης μεταξύ 2018 και 2019. Ωστόσο, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, η κατασκευή ανεστάλη για άλλη μια φορά και έκτοτε δεν έχει ξαναρχίσει. Όταν οι εργασίες στο Goldin Finance 117 ανεστάλησαν, ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης ήταν το πέμπτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Τώρα είναι το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο.

Το Goldin Finance 117 έπρεπε να έχει 128 ορόφους πάνω από το έδαφος, 117 από τους οποίους σχεδιάζονταν ως ξενοδοχειακοί και εμπορικοί χώροι και 11 όροφοι αφιερωμένοι σε μηχανολογικές και λειτουργικές υπηρεσίες, καθώς και τέσσερα υπόγεια επίπεδα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα κτίρια συγκρίσιμου μεγέθους, σχεδιάστηκε για να είναι κατοικήσιμο μέχρι το υψηλότερο σημείο του. Είναι ενδιαφέρον ότι σε σύγκριση μόνο με τον υψηλότερο κατοικήσιμο όροφο, ο Πύργος China 117 θα ήταν δεύτερος μόνο στον Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι . Δυστυχώς, ολόκληρος ο ουρανοξύστης παραμένει εντελώς ακατοίκητος.

Λοιπόν, πού πήγαν όλα στραβά; Πρώτον, ο κατασκευαστής, ο όμιλος Goldin, ήταν ένας νέος παίκτης στην κινεζική αγορά και η έλλειψη της υποστήριξης της κινεζικής κυβέρνησης σήμαινε ότι έπρεπε να αυτοχρηματοδοτηθεί πλήρως ολόκληρο το αναπτυξιακό έργο. Ήταν ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα, αλλά αν η εταιρεία μπορούσε να το πετύχει, οι ανταμοιβές θα άξιζαν τον κόπο. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση του 2008 άσκησε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον Goldin.

Όταν ξεκίνησε το 2011, η κατασκευή του Golding Finance 117 συνεχίστηκε και τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται. Ωστόσο, το 2015, μετά από μια τελετή για τον εορτασμό της κορυφής του ουρανοξύστη στα 597 μέτρα, όλες οι κατασκευαστικές εργασίες σταμάτησαν. Μετά το σκάσιμο της φούσκας του κινεζικού χρηματιστηρίου, η Goldin δεν είχε τα αποθέματα για να διατηρήσει τη δική της τιμή της μετοχής σταθερή και οι ηγέτες της δεν μπόρεσαν παρά να μείνουν στη θέση τους καθώς η τιμή κατρακύλησε.

Κάποιοι λένε ότι η ανάπτυξη ενός πολυτελούς έργου σε ένα δεύτερο επίπεδο όπως το Tianjin ήταν μια κακή ιδέα από την αρχή, επειδή απλώς δεν πυροδότησε το ενδιαφέρον της ελίτ που είχε σκοπό να εντυπωσιάσει. Όπως το θέτει το The B1M, «Ήταν σαν να προσπαθούσα να χτίσω το Hudson Yards της Νέας Υόρκης στα περίχωρα της Φιλαδέλφειας». Η τελευταία ελπίδα να δούμε το Goldin Finance 117 να ολοκληρώνεται προφανώς έσβησε το 2018 και ο ουρανοξύστης ύψους 600 μέτρων έχει εγκαταλειφθεί από τότε.

Σήμερα, το Goldin Finance 117 δεν είναι μόνο το πιο ψηλό “ghostscraper” στον κόσμο, αλλά και μια προειδοποιητική ιστορία ακόμη και για την κινεζική κυβέρνηση. Μετά την αποτυχία του έργου του Golding Group, οι αρχές εξέδωσαν διάταγμα το 2020 για να περιορίσουν σημαντικά την κλίμακα και τον αριθμό των ουρανοξυστών που κατασκευάζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί