Tο Ιράν διεξήγαγε στην Γενεύη “εποικοδομητικές” συνομιλίες με την Γερμανία, την Γαλλία και την Βρετανία (ομάδα E3) για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ιρανό διπλωμάτη.
“Είχα μια νέα σειρά εποικοδομητικών συνομιλιών με τους πολιτικούς διευθυντές των χωρών της ομάδας Ε3”, έγραψε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις Καζέμ Γαριμπαμπαντί στην πλατφόρμα X.
Τον Ιανουάριο, το Ιράν και οι τρεις αυτές ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη πραγματοποιήσει συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έπειτα από αντίστοιχες συνομιλίες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
“Ανταλλάξαμε απόψεις σε σχέση με τα πυρηνικά θέματα και την άρση των κυρώσεων (…) και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες”, πρόσθεσε ο Γαριμπαμπαντί χωρίς να αναφέρει ημερομηνίες.
Οι συζητήσεις σήμερα πραγματοποιήθηκαν χθες στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί στη Γενεύη για να παραστεί στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό και του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Μένει να φανεί αν θα βρεθεί η χρυσή τομή και μεταξύ Ιράν και Δύσης.
Ο κόσμος οδεύει προς μια «παγκόσμια ειρήνη»;